Na správné ukládání potravin a pořádku mezi jednotlivými jídly stojí i naše zdraví. Hrozí tak totiž mnohem méně pravděpodobnost, že se setkáme se žaludečními či střevními obtížemi. Platí to sice zejména v letních měsících, ale zde je riziko pouze zvýšené. Několik pravidel byste vždy měli dodržovat.
Udržujte lednici a komoru čistou
1. Než začnete s jídlem nebo s potravinou manipulovat, vždy si dobře umyjte ruce
2. Ruce si myjte i během přípravy pokrmů, hlavně pokud často měníte různé potraviny v různém stadiu: například byste si měli umýt ruce, pokud krájíte zeleninu, načež chcete přejít k vykosťování masa nebo naopak
3. Vždy si umývejte ruce, když používáte toaletu
4. Když vaříte a saháte na mobilní telefon nebo tablet, vždy si pak umyjte ruce, než znovu začnete manipulovat s jídlem (na mobilních telefonech, tabletech a noteboocích se nachází více mikrobů a škodlivých bakterií a virů než kdekoli jinde v naší domácnosti, včetně toalety
5. Dobře desinfikujte všechny povrchy, na kterých připravujete pokrmy, případně čím je připravujete
6. Během přípravy pokrmů nepoužívejte pouze jeden nůž případně jednu vařečku
7. Každé jídlo by se mělo připravovat na zvláštní podložce, například zelenina a ovoce by se nemělo krájet a připravovat na téže podložce, na které připravujete maso
Pokud dodržíte zásady hygieny při výrobě jídel, šance, že se nakazíte jakoukoli chorobou, případně že se nakazí další lidé domácnosti, se minimalizuje.
· V ledničce vždy oddělujte tepelně upravené pokrmy od těch syrových
Především maso, mořské plody a jiné šťávy mohou obsahovat viry a bakterie nebo škodlivé mikroby, kteří nás mohou nakazit některou z nepříjemných chorob. Proto je vaříme před tím, než je sníme. Proto bychom je měli držet odděleně od potravin, které tepelně neupravujeme, ale pouze omyjeme, než je jíme.